r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Terrorismebestrijder Gijs de Vries treedt af

vrijdag 9 februari 2007, 20:04

BRUSSEL (ANP) - EU-terrorismebestrijder Gijs de Vries geeft zijn functie in maart op. Als zijn mandaat dan afloopt, ambieert hij geen nieuwe termijn. Dat heeft zijn woordvoerder vrijdag bevestigd.

De Vries, voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het Nederlandse kabinet tussen 1998 en 2002, heeft de beslissing om ,,persoonlijke redenen'' genomen.

De VVD-politicus was in maart 2004 door de EU-landen benoemd om de strijd tegen terrorisme te coördineren. Dat gebeurde daags na de terroristische aanslag in Madrid. De landen vreesden toen dat hun inlichtingendiensten te weinig samenwerkten. De Vries stelde diverse plannen op, onder meer om belangrijke infrastructuur te beschermen tegen aanslagen. Hij adviseerde ook de ministers van Justitie van de EU-landen.

Toeval

Het besluit om te vertrekken heeft niets te maken met het onderzoek naar de CIA-vluchten en -kampen in Europa. Het Europees Parlement bespreekt komende week de conclusies, die kritisch zijn voor De Vries. ,,Het is puur toeval dat het nu samenvalt'', verzekert de woordvoerder van De Vries. ,,Zijn gezin is al in september teruggekeerd naar Nederland. De Vries wil zich nu bij hen voegen.''

VVD-leider Jules Maaten in het Europees Parlement noemt het vertrek in een reactie jammer: ,,Ik heb de indruk dat hij het goed doet. En het is een belangrijke post voor Nederland.''

De regering-Balkenende vierde de benoeming van de Nederlander op zo'n hoge post bij de Europese Unie in 2004 als een diplomatieke overwinning.

Terug naar boven