r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Hartinfarct dreigt voor Europese Hof'

donderdag 25 januari 2007, 21:37

STRAATSBURG (ANP) - Bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dreigt een 'hartinfarct'. Het aantal achterstallige zaken is opgelopen tot momenteel 90.000, zei hofpresident Jean-Paul Costa donderdag in Straatsburg tijdens een persconferentie.

Bijna een vijfde van alle klachten komt uit een land: Rusland. Het hof heeft Moskou eerder veroordeeld voor moorden, marteling en verdwijningen in Tsjetsjenië.

Nederland is deze maand nog veroordeeld, omdat het een Somalische asielzoeker niet naar zijn eigen land mag uitzetten. Het land is daarvoor te gevaarlijk.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de laatste instantie van beroep voor de 800 miljoen inwoners van de 46 lidstaten van de Raad van Europa voor wat betreft schendingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De 46 landen hebben inmiddels afgesproken om de procedure te vereenvoudigen. De rechters willen zich niet meer buigen over apert kansloze zaken en klachten die al eerder aan de orde zijn geweest. De nieuwe procedure kan echter pas in werking treden als alle landen dit hebben geratificeerd: alleen Rusland houdt dat nog tegen.

Delen

Terug naar boven