r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toch Europese heffing op schoenen China en Vietnam

woensdag 4 oktober 2006, 11:26

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat toch heffingen opleggen voor de import van Chinese en Vietnamese schoenen. Een voorstel daartoe van eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) werd door de EU-landen woensdag net niet verworpen. Twaalf landen waren tegen het voorstel van Mandelson, dertien waren voor.

Dat is woensdag gemeld door diplomaten in Brussel. Nederland was fel tegen de importheffingen. ,,Wij zijn niet gecharmeerd van dit soort protectionistische maatregelen'' zei staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) eind augustus nog.

Het voorstel van Mandelson is wel afgezwakt. Wilde hij de heffingen gedurende vijf jaar, de lidstaten werden het eens over twee jaar.

De import van Chinese leren schoenen is tussen 2001 en 2005 met 1000 procent gestegen. De import van Vietnamese schoenen met 100 procent. Een op elke negen paar schoenen in de EU komt momenteel uit China of Vietnam.

Europese schoenfabrikanten hadden bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, geklaagd over oneerlijke concurrentie van de goedkope schoenenproducenten uit China en Vietnam. De detailhandel in Nederland was juist tegen de importheffingen. Die zouden Nederland 40 miljoen euro per jaar kosten, de EU als geheel 330 miljoen euro.

De Europese Federatie van Sportgoederenindustrie zei eerder dat de Commissie met haar voorstel de ,,belangen van consumenten verkwanselt om een handjevol fabrikanten te beschermen.''

Terug naar boven