r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Hof tikt Nederland op vingers over Kieswet

dinsdag 12 september 2006, 18:26

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Hof van Justitie heeft Nederland op de vingers getikt over de Kieswet. Nederland heeft twee Arubanen ten onrechte het recht onthouden om te stemmen voor het Europees Parlement, blijkt dinsdag uit een uitspraak van het Hof in Luxemburg.

De zaak werd aanhanging gemaakt bij de Raad van State in Den Haag door twee Arubanen met de Nederlandse nationaliteit die in 2004 wilden stemmen voor het Europees Parlement. Hun verzoek werd afgewezen omdat ze op Aruba wonen en Aruba weliswaar onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden maar niet van het grondgebied van de Europese Unie. Ze hadden volgens de Kieswet alleen mogen stemmen als ze ooit tien jaar in Nederland hadden gewoond, wat niet het geval was.

De twee Arubanen stapten daarop naar de Raad van State, die zich wendde tot het Europese Hof van Justitie. Dat antwoordt nu dat Nederland mag bepalen dat Nederlanders buiten Europa geen kiesrecht hebben voor verkiezingen van het Europees Parlement. Maar omdat Nederland zelf heeft bepaald dat Nederlanders in derde landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, wel mogen stemmen voor het Europees Parlement, moet dat recht volgens het gelijkheidsbeginsel ook gelden voor Nederlanders op Aruba, redeneert het Hof.

Terug naar boven