r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement wil B-leden bij Unie

woensdag 15 maart 2006, 18:20

STRAATSBURG (ANP) - Nieuwe landen die aan de poort van de Europese Unie kloppen, kunnen wellicht geen volwaardig lid meer worden. Het Europees Parlement pleitte woensdag voor invoering van een B-lidmaatschap.

Het idee kwam van de Duitse christendemocraat Brok. Hij wil een tussenvorm tussen volledig lidmaatschap en helemaal niets. ,,Voor sommige landen is dat een tussenstap, voor andere een alternatief voor volledig lidmaatschap'', zei hij.

Voor socialisten en groenen is het B-lidmaatschap alleen acceptabel voor landen die nog geen enkele belofte op zak hebben. ,,Voor Oekraïne of voor Moldavië kan het een alternatief zijn'', vindt PvdA'er Wiersma. Hij benadrukte dat de landen op de Balkan en Turkije, die al toezeggingen hebben gekregen, gewoon lid kunnen worden.

De liberalen wilden niets weten van halve leden. Ze vrezen dat er dan voor altijd een einde komt aan verdere echte uitbreiding van de Unie. ,,In landen als Wit-Rusland is uitzicht op lidmaatschap vaak het laatste wat de oppositie op de been houdt'', pleitte de Zweedse liberaal Malmström.

De Europese Commissie is ook tegen het vaststellen van de grenzen aan de Unie. ,,We moeten niet de deur voor altijd dichtgooien door voor eens en voor altijd de grenzen te definiëren'', waarschuwde commissaris Rehn van Uitbreiding.

Verder vindt het Europarlement dat verdere uitbreidingen nauwelijks mogelijk zijn zolang de Unie intern niet hervormd is. Deze verbouwing van de EU is echter in het slop geraakt doordat Nederland en Frankrijk in een referendum nee hebben gezegd tegen de Europese grondwet. Een meerderheid van het parlement wil pas nieuwe landen toelaten als Europa er klaar voor is.

Verder waren veel leden kritisch over de situatie in aspirant-lid Turkije.

Delen

Terug naar boven