r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL)

Logo Europees Unitair Links/Noords Groen Links

Deze fractie in het Europees Parlement bestaat hoofdzakelijk uit partijen met een (soms voormalige) communistische achtergrond, zoals de Duitse partij Die Linke, de Griekse en Tsjechische communisten. De Partij voor de Dieren heeft zich namens Nederland aangesloten.

De Europese Unie moet gebaseerd zijn op solidariteit en samenwerking, zowel tussen sterkere en zwakkere landen, als tussen de burgers van Europa. De democratische structuren moeten worden versterkt.

U ziet nu de basisversie van de tekst
U ziet nu de uitgebreide versie van de tekst

1.

Positie

GUE/NGL telt 41 leden afkomstig uit 14 lidstaten . Zij zet zich in voor een sociaal Europa, met volledige werkgelegenheid, een gemeenschappelijk stelsel van sociale zekerheid en gelijke rechten voor alle burgers. Verder moet er aandacht zijn voor het milieu. Een neo-liberale koers van Europa wordt afgewezen.

In tegenstelling tot enkele andere fracties heeft GUE/NGL geen partijorganisatie.

2.

Voorzitter

De Duitse Gabi Zimmer is sinds 2012 voorzitter van GUE/NGL. Zij is sinds 2004 lid van het Europees Parlement. Gabi Zimmer is enige tijd voorzitter geweest van de linkse partij PDS in Duitsland, die in 2007 opging in Die Linke.

3.

Historische ontwikkeling

In 1989 ontstond het Europees Unitair Links samenwerkingsverband in het Europees Parlement. Enige tijd maakten de Italiaanse communisten hier deel van uit, maar zij stapten later over naar de socialistische fractie. In 1994 kwam er een fractie van Verenigd Links Europa, met daarin onder meer de Franse, Griekse en Portugese communisten.

Na de uitbreiding van de Unie met de Noordse landen in 1995 werd de fractie uitgebreid met linkse partijen uit Zweden en Finland. In 1998 kreeg de fractie de naam GUE/NGL. Vanaf 1999 is de SP onderdeel geweest van de fractie. Bij de Europese Verkiezingen van 2019 behaalde de SP echter geen zetels. In juni 2014 sloot de Partij voor de Dieren aan bij de fractie.

 

4.

Nederlandse leden (1)

fotonaampartij
Anja HAZEKAMPHazekamp, Drs. A.A.H.PvdD

5.

Meer informatie

Terug naar boven