r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Donner overweegt stichting voor opslag gegevens

dinsdag 21 februari 2006, 14:59

BRUSSEL (ANP) - Minister Donner van Justitie overweegt de oprichting van een aparte stichting die alle gegevens over telecomverkeer moet gaan bewaren. Via zo'n stichting wil Donner voorkomen dat de overheid zich al meteen kan bemoeien met de feitelijke gegevens over wie met wie belt of chat. Donner stelde dat dinsdag in Brussel na overleg met zijn Europese collega's.

De EU-lidstaten kwamen eind vorig jaar overeen tot maximaal één jaar lang alle gegevens te bewaren over welke gesprekken burgers voeren of welke websites zij bezoeken. Daarmee denken zij politie en justitie een belangrijke opsporingsmogelijkheid te geven in de strijd tegen terrorisme. Daarbij gaat het overigens alleen om communicatiegegevens en niet om de feitelijke inhoud van gesprekken of internetchats zelf.

Via een stichting voor het beheer hiervan wil Donner de onafhankelijkheid waarborgen. ,,Anders denken mensen dat justitie er zelf al meteen aan zit, terwijl in alle gevallen een rechter-commissaris toestemming zal moeten geven of opsporingsambtenaren de bewaarde gegevens ook mogen raadplegen'', aldus de bewindsman.

Terug naar boven