r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement akkoord met Bolkesteinrichtlijn

donderdag 16 februari 2006, 12:35

STRAATSBURG (ANP) - Met een grote meerderheid (394 tegen 215) heeft het Europees Parlement donderdag ingestemd met de omstreden dienstenrichtlijn van voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein.

Het voorstel maakt het dienstverlenende bedrijven makkelijker om diensten aan te bieden in een ander EU-land. Ondernemers mogen andere EU-landen geen extra eisen krijgen voor bijvoorbeeld diploma's en certificaten.

Het parlement heeft de werking flink beperkt via ruim vierhonderd wijzigingsvoorstellen: sectoren als gezondheidszorg, uitzendbureaus, transport, gokken en omroepen zijn uitgezonderd. Bovendien gelden minder vaak regels uit de herkomstland van een bedrijf.

Goedkoop personeel

Door de aanpassing verminderde de vrees voor 'sociale dumping': een springvloed van goedkoop werkende Oost-Europeanen, zoals Poolse loodgieters. Dinsdag betoogden FNV'ers en 30.000 tot 40.000 vakbondsleden voor de aanpassingen zoals die waren overeengekomen door socialisten, christendemocraten en liberalen.

De SP, GroenLinks en andere linkse partijen probeerden vergeefs het hele voorstel te verwerpen: ze vinden het een slechte wet. Ook Franse socialisten schaarden zich bij de tegenstanders.

Met de EU-wet, waar de gezamenlijke EU-landen nog mee moeten instemmen, nadert de laatste van vier pijlers van de EU, zegt CDA-Europarlementslid Bert Doorn. "Vrij verkeer van mensen, goederen en kapitaal zijn inmiddels geregeld. Vrij verkeer van diensten nog niet", zegt Doorn. "Toch zorgt deze sector voor twee derde van de werkgelegenheid en de helft van de Nederlandse economie".

De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland is blij met het aangepaste voorstel. "Het wordt makkelijker om diensten te exporteren en oneerlijke concurrentie tegen te gaan", aldus een verklaring.

Terug naar boven