r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zalm: Geen garantie hogere R&D-uitgaven

dinsdag 14 februari 2006, 17:41

BRUSSEL (ANP) - Minister Zalm van Financiën heeft geen zin om precies aan te geven hoeveel geld Nederland in het jaar 2010 zal uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, had daar wel om gevraagd.

De EU wil in 2010 de economie sterk verbeterd hebben, onder meer door hogere uitgaven voor R&D. Die zouden 3 procent van de welvaart moeten bedragen. Nederland zit daar nog lang niet aan en daarom vroeg 'Brussel' om daar iets aan te doen.

,,Zoals een collega van mij het al zei: als ik de salarissen van de leraren verdubbel, krijg ik dan automatisch twee keer zo goed onderwijs?'', aldus Zalm dinsdag retorisch na afloop van overleg met zijn ambtsgenoten in Brussel. Volgens hem schiet vooral het bedrijfsleven tekort met R&D-uitgaven. ,,Ik kan als overheid geen garanties afgeven voor de uitgaven van het bedrijfsleven'', zei Zalm. Wel wil hij de vennootschapsbelasting zo hervormen dat onderzoek aantrekkelijker wordt voor bedrijven.

Terug naar boven