r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Veerman: verklaring beter dan vogelgriepmatten

woensdag 8 februari 2006, 15:01

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet meer heil in een verklaring van reizigers uit vogelgrieplanden als Turkije dat zij geen pluimveeproducten bij zich hebben, dan in desinfecterende matten op de luchthavens. Dat heeft minister Veerman (Landbouw) geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De Europese Unie overweegt een dergelijke verklaring in te voeren als aanvulling op het afgekondigde importverbod van pluimveeproducten uit landen waar de vogelgriep heerst. Nederland vindt dat een goede maatregel, blijkt uit de brief van Veerman. ,,Dit voorstel draagt naar de mening van het kabinet daadwerkelijk bij aan de verhoging van het risicobewustzijn.''

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de minister op de luchthavens matten neerlegt, waarop reizigers uit de vogelgrieplanden hun schoenen kunnen ontsmetten. De desinfecterende matten hebben tevens het effect dat passagiers zich nog beter bewust worden van de risico's, betoogde VVD-Kamerlid Oplaat als indiener van de motie twee weken geleden.

Schijnzekerheid

Het kabinet besloot echter afgelopen vrijdag deze opdracht van de Kamer niet uit te voeren. De matten zijn ,,niet effectief en niet zinvol'' en bieden een ,,gevaarlijke schijnzekerheid'', herhaalt Veerman in de Kamerbrief zijn argumenten tegen deze kostbare maatregel. Deskundigen achten daarbij de kans dat toeristen uit de risicolanden het virus via een klein stukje kippenmest aan hun schoenzool meenemen naar Nederland ,,verwaarloosbaar klein''.

Kamerleden van de commissie landbouw zullen woensdagavond ter voorbereiding op dat debat poolshoogte nemen op Schiphol en hoe daar de vogelgriepmaatregelen worden uitgevoerd. Oplaat bereiken signalen dat op de luchthavens zowel in Turkije als Nederland weinig aandacht is voor de maatregelen ter voorkoming van een verdere verspreiding van het virus.

Terug naar boven