r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU: open grens Poolse arbeiders goed voor economie

maandag 6 februari 2006, 22:26

BRUSSEL (ANP) - Het openstellen van de Europese binnengrenzen voor arbeiders uit de nieuwe EU-lidstaten, zoals Polen en Tsjechië, is goed voor de economie. Dat stelt Europees commissaris Spidla (sociale zaken) in een rapport dat hij woensdag zal presenteren.

Volgens Spidla blijkt uit de ervaringen in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, die de grenzen al wel openstelden, dat de werkloosheid daar is gedaald en er banen bij zijn gekomen. Spidla's woordvoerster wilde maandag nog niet uitgebreid ingaan op de inhoud van het rapport.

,,Maar het is een analyse van hoe de situatie is verlopen sinds de uitbreiding van de EU, waaruit blijkt dat de landen die geen overgangstermijn hadden voor werknemers uit de nieuwe lidstaten er hun economie op vooruit hebben zien gaan. De werkloosheid is daar gedaald en er zijn meer mensen aan de slag'', aldus de woordvoerster.

Verlengen termijn

Volgens de woordvoerster is het rapport van de Tsjechische Eurocommissaris ,,zeker geen aanbeveling aan lidstaten om de grenzen alsnog open te stellen''. ,,Dat blijft een zaak voor de lidstaten zelf.'' Landen als Nederland, die de grenzen voorlopig wel gesloten hebben gehouden voor Poolse arbeiders, moeten op 30 april aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, laten weten of ze die termijn voorlopig willen verlengen. Die verlenging blijft mogelijk tot uiterlijk 2011.

De bevindingen van de Eurocommissaris worden volgens een woordvoerster van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken ter kennisgeving aangenomen. De bewindsman heeft zelf ook onderzoek laten doen. Daarvan worden de resultaten binnenkort bekend. Van Hoof wil op basis van alle informatie in maart een besluit nemen en dan volgt in april een overleg met de Tweede Kamer.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen toonde zich maandagavond op een partijbijeenkomst in Rotterdam positief over het openstellen van de Nederlandse grenzen. Volgens hem kan een ,,vitale economie'' als die van ons land goed Poolse of Tsjechische arbeiders opnemen.

Terug naar boven