r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vrijmaking postmarkt gaat te traag

maandag 30 januari 2006, 17:39

BRUSSEL (ANP) - De vrijmaking van de post gaat in sommige EU-landen te traag. Daardoor ontstaat ongelijke concurrentie tussen de postbedrijven. Dat concludeert een rapport van het Europees Parlement.

Afspraak is dat iedereen in de 25 EU-landen sinds 2003 brieven van meer dan honderd gram kan bezorgen. Sinds 1 januari is die grens verlaagd naar vijftig gram. Vooral Frankrijk voert deze afspraken te laat uit.

,,Het irriteert dat je niet tot een gelijke timing kunt komen'', zegt VVD-Europarlementslid Hennis-Plasschaert maandag, vooruitlopend op een debat woensdag. ,,Bijvoorbeeld het Nederlandse TNT heeft daar last van. Het kan moeilijker Frankrijk in.''

CDA-politica Wortmann-Kool is het daarmee ,,meer dan eens''. ,,Nederland houdt zich keurig aan de afspraken, andere landen niet'', concludeert ze. ,,De Nederlandse consument heeft daar indirect last van, omdat een Nederlands bedrijf als TNT niet volledig de kans krijgt te groeien.''

Het rapport vraagt de Europese Commissie wat het gaat ondernemen tegen de trage lidstaten. Ook wil het weten of de streefdatum voor algehele concurrentie in de postmarkt (2009) nog steeds haalbaar is. Doel is namelijk dat de EU-postmarkt in 2009 geheel vrij is van monopolies.

De postbedrijven in de EU hebben 1,85 miljoen werknemers in dienst, volgens EU-cijfers uit 2002. De sector is vooral afhankelijk van grote partijen post van uitgevers, postorderbedrijven en het verzekerings-, bank- en reclamewezen.

Terug naar boven