r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nicolaï: Westelijke Balkan hoort bij Europese Unie

maandag 30 januari 2006, 17:37

BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken vindt dat de westelijke Balkan zich in principe bij de Europese Unie moet kunnen aansluiten. ,,Het is niet zo dat het hart van Europa altijd buiten de EU zou blijven'', zei Nicolaï maandag na afloop van overleg met zijn Europese collega's in Brussel over de uitbreiding van de EU.

Een eerste voorwaarde is wel dat Servië de Bosnisch-Servische generaal Mladic en de vroegere Bosnisch-Servische leider Karadzic, die beiden van oorlogsmisdaden worden verdacht, uitlevert aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. ,,Zolang zij niet zijn uitgeleverd, kan er nergens sprake van zijn'', zei Nicolaï.

De VVD-bewindsman wil dat er in Europa een brede discussie komt over de toekomstige uitbreiding van de EU. Die zou moeten aangeven ,,hoe hard en hoe snel'' de aansluiting van nieuwe lidstaten kan gaan. Ook wil Nicolaï dat daarbij tegemoetgekomen wordt aan de ,,kritische geluiden van burgers over de uitbreiding. Bedoeling van zo'n discussie is echter niet om met een rood potlood een grens om Europa te trekken.''

De EU-bewindslieden spraken maandag ook over Macedonië, dat eind vorig jaar de officiële status van kandidaat-lidstaat kreeg, zonder dat er een concrete toetredingsdatum is genoemd. Nicolaï wil ook niet dat er een ,,concreet tijdpad komt''.

Voorlopig zal de EU ook geen datum vaststellen. Nicolaï vindt het noemen van een datum ook een ,,omkering van de bewijslast''. ,,Je moet ervoor zorgen dat je gaat praten als bepaalde zaken zijn geregeld en niet eerst een datum noemen waarop zaken geregeld moeten zijn.''

Nicolaï stelde overigens dat het CDA ,,tegen de toetreding van Roemenië mag stemmen''. ,,De regering verbiedt het CDA niets. Een meerderheid is een meerderheid, ook zonder steun van het CDA. Maar het zou wel hoogst ongelukkig zijn als het CDA tegenstemt. De partij neemt wel een grote verantwoordelijkheid op zich door tegen te stemmen. LPF en SP wilden dat zelfs niet bij de uitbreiding met de tien nieuwe lidstaten'', zei de VVD-bewindsman.

Terug naar boven