r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen krijgt twee dagen bedenktijd over lagere btw

maandag 30 januari 2006, 10:30

BRUSSEL (ANP) - Polen krijgt zeker twee dagen extra bedenktijd om zich te beraden op het verzet tegen het lagere btw-tarief voor dienstverlenende beroepen als kappers, stukadoors en schoenmakers. Het Oostenrijkse voorzitterschap van de EU heeft daartoe besloten na de ramp met de hal in Katowice, die de Poolse regering het afgelopen weekeinde heeft beziggehouden.

Polen had zondagavond nog niet gereageerd op een deadline van Oostenrijk om het verzet tegen een compromis op te geven. De twee andere lidstaten die zich daar nog tegen verzetten, Tsjechië en Cyprus, lieten zondag wel weten met het compromis te kunnen instemmen.

Polen blijft problemen houden met het compromis, omdat Warschau wil dat ook nieuwbouwwerkzaamheden onder de lagere btw-regeling komen te vallen. De EU-ministers van Financiën besloten dinsdag dat het lagere btw-tarief dat nu in Nederland voor tal van werkzaamheden geldt, voorlopig kan blijven bestaan. Minister Zalm van Financiën dreigde er dinsdag mee uit protest tegen het Poolse verzet de Nederlandse arbeidsmarkt voorlopig niet open te stellen voor werknemers uit Polen.

Terug naar boven