r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen gaan rechten verdachten gelijktrekken

vrijdag 13 januari 2006, 19:09

WENEN (ANP) - De EU-landen gaan de regels voor het toekennen van advocaten en tolken aan verdachten gelijktrekken. De ministers van Justitie van de 25 EU-landen, onder wie minister Donner, hebben dat vrijdag gezegd.

De landen hebben nu grote verschillen in hun strafprocesrecht. In de meeste EU-staten mag een advocaat bijvoorbeeld al bij het eerste politieverhoor present zijn, maar in de andere niet. Nederland stelt als een van de weinige landen extra eisen aan pro-Deoadvocaten, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van de Europese Commissie.

Minimumgaranties

,,We moeten toe naar minimumgaranties voor verdachten in de EU'', concludeerde minister Gastinger (Justitie) van huidig EU-voorzitter Oostenrijk. Gastinger wil nog dit voorjaar met een voorstel komen voor de ministers van justitie. Nederland steunt de EU-voorzitter in het streven, zo meldde Donner.

De ministers bogen zich ook over de vraag of de Europese Commissie zaken strafbaar mag stellen. Het Europese Hof van Justitie had Brussel recent dat recht gegeven in milieuzaken. De Europese Commissie wilde daarop in een klap ook dezelfde rechten op andere terreinen. Maar dat ging de ministers wat te snel. ,,We moeten van geval tot geval bekijken of dat ook op andere gebieden nodig is'', zo vatte Gastinger de discussie van de justitieministers samen.

Terug naar boven