r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurlings: geloofsvrijheid Turkije niet verbeterd

donderdag 20 oktober 2005, 16:52

ISTANBUL (ANP) - Turkije heeft de afgelopen maanden praktisch niets verbeterd aan de gebrekkige religieuze vrijheid in het land. CDA-europarlementslid Camiel Eurlings heeft dat donderdag in Istanbul gezegd bij de jaarlijkse conferentie van Turkse, kerkelijke en Europese christendemocratische leiders.

De klachten van minderheidsgeloven in het islamitische land blijken hetzelfde als een jaar geleden. Zo is een belangrijk Grieks-orthodox seminarie bij Istanbul nog steeds verboden. Een ontwerpwet om de kerken hun inbeslaggenomen grond terug te geven, blijkt een wassen neus.

,,Slechts dankzij rechters zijn er wat kleine verbeteringen'', weet Eurlings. ,,Kerken krijgen nu bijvoorbeeld gratis water, net als moskeeën. Maar nu is het tijd voor echte resultaten. Er is nog veel werk te doen. Als we deze zaak niet oplossen is het de bijl aan de wortel van Turkse toetreding''.

Eurlings volgt namens het Europees Parlement de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Zijn rapport hierover is richtinggevend in het Europees Parlement.

Delen

Terug naar boven