r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Tusk roept bij Verenigde Naties op tot internationale samenwerking

donderdag 22 september 2016, 10:43
VN New York
Bron: euobserver.com

DEN HAAG (PDC) - De Europese Unie zal de zwakkeren in de wereld bijstaan. Dat zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, gisteren in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij waarschuwde landen om angst niet de boventoon te laten voeren. Dat geldt ook voor de politiek, die het voortouw moet nemen om internationaal afspraken te maken om de globalisering in goede banen te leiden.

Tusk stelde dat de Europese Unie veel bijdraagt aan het bestrijden van terrorisme, omgaan met migratiestromen, de opvang van vluchtelingen en het verstrekken van humanitaire hulp in oorlogsgebieden. Ook is de EU een actieve partner in democratiseringsprocessen zoals in Libië, Afghanistan, Syrië en Oekraïne, zo stelde Tusk. Hij riep de rest van de wereld op om die processen actief te ondersteunen.

Tegelijkertijd liet Tusk weten dat Europese grenscontroles worden aangescherpt om terroristen beter op te kunnen sporen.

Tusk roemde de snelle goedkeuring van het Klimaatakkoord van Parijs door China en de Verenigde Staten. Hij liet weten dat de EU wetgeving ontwikkelt om aan de klimaatdoelen te kunnen voldoen.

Delen

Terug naar boven