r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Japan, China trekken beurs voor vluchtelingen

maandag 19 september 2016, 23:05
Vluchtelingenkamp in Griekenland © Europese Unie, 2016

NEW YORK (ANP/RTR) - Japan en China trekken meer geld uit om het internationale vluchtelingenprobleem het hoofd te bieden. De giften stroomden maandag binnen tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties die aan de vluchtelingencrisis was gewijd.

De Japanse premier Shinzo Abe zegde voor de komende drie jaar omgerekend ruim 2,5 miljard euro toe. Dat is broodnodig omdat de migratiebewegingen van tegenwoordig hun weerga niet kennen, zei Abe. Een groot deel van het geld is bestemd voor Syrische en Iraakse vluchtelingen en voor de inspanningen van vredestichters in het Midden-Oosten. Japan trekt al jaren royaal de portemonnee voor vluchtelingen, maar biedt er maar heel weinig onderdak.

De Chinese premier Li Keqiang beloofde ongeveer 100 miljoen dollar (bijna 90 miljoen euro) extra ter beschikking te stellen voor humanitaire hulp aan de ontheemden wereldwijd. Li benadrukte dat grootschalige migratie niet alleen een politieke en sociale bedreiging vormt voor de toevluchtsoorden maar dat ook de veiligheid in het geding is. Terroristen krijgen volgens hem de kans misbruik te maken van onzekere en chaotische situaties, die gepaard gaan met volksverhuizingen.

Tijdens de VN-vluchtelingentop van maandag brachten de lidstaten een verklaring uit waarin ze zich verplichten fatsoenlijk met vluchtelingen om te gaan. De verklaring bevat een aantal regels waaraan de ondertekenaars zich voortaan moeten houden. Hulporganisaties zijn vooralsnog sceptisch, omdat de afspraken niet bindend zijn. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is evenmin tevreden. Hij had liever gezien dat de VN-leden ook hadden vastgelegd hoeveel vluchtelingen ze willen opvangen.

Delen

Terug naar boven