r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Kandidaat Malta voor Rekenkamer EU weggestemd

dinsdag 13 september 2016, 14:49
gewijzigd
vlag Malta wapperend

STRAATSBURG (ANP) - De kandidaat van Malta voor de Europese Rekenkamer is dinsdag weggestemd door het Europees Parlement. Leo Brincat was tot voor kort lid van de Maltese regering en is daarom volgens een parlementsmeerderheid niet onafhankelijk genoeg voor de Rekenkamer.

In maart trok de vorige kandidaat van Malta zich terug. Beiden zijn volgens Maltese media ‘besmet’ vanwege een corruptieschandaal rond de Panama Papers waarbij de kabinetschef van de premier is betrokken.

Brincat ziet geen reden zijn kandidatuur in te trekken en liet weten erop te vertrouwen dat de lidstaten hem wel willen accepteren. De EU-landen kunnen het parlement in theorie passeren.

Alle 28 EU-lidstaten mogen een lid van de Rekenkamer leveren. De kandidaten van Cyprus en Portugal kregen wel groen licht.

De in Luxemburg gevestigde instelling koos dinsdag een nieuwe voorzitter. De Duitser Klaus-Heiner Lehne mag het college vanaf 1 oktober drie jaar leiden. Vítor Caldeira uit Portugal, die voorzitter is sinds 2008, neemt dan de leiding over van de Portugese Rekenkamer.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven