r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Wiebes: niemand begrijpt hout van Apple-zaak

zaterdag 10 september 2016, 14:03
Eric Wiebes
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

BRATISLAVA (ANP) - De Europese Commissie maakt onvoldoende duidelijk op grond van welke regels de Amerikaanse technologiegigant Apple 13 miljard euro achterstallige belasting plus rente aan de Ierse fiscus moet betalen. ,,De Apple-zaak is verwarrend”, zei staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdag in Bratislava.

De EU-ministers van Financiën (‘ecofin’) spraken in de Slowaakse hoofdstad onder meer over belastingontwijking in Europa. Ook Apple kwam aan de orde. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) besliste eind augustus dat de Ieren jarenlang illegale belastingdeals hebben gesloten met Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. Zowel Apple als de Ierse regering gaat tegen het besluit in beroep.

,,De hele ecofin begrijpt geen hout van wat de crux is in deze zaak", zei Wiebes na afloop. ,,Maar de informatie en communicatie over de zaak laat te wensen over. Dat de Ierse fiscus van de commissie belastingen moet terugvorderen over winsten die elders zijn behaald, is ook juridisch vreemd."

Den Haag heeft zelf een rechtszaak tegen de commissie lopen bij het Europese Hof van Justitie. Nederland heeft 25,7 miljoen euro belasting moeten terugvorderen van Starbucks omdat volgens Vestager de regels voor verrekenprijzen binnen het concern onjuist zijn toegepast.

Wiebes benadrukte dat ondernemingen gewoon belastingplichtig zijn, ,,zoals Nederlanders ook belasting moeten betalen.” Minister Jeroen Dijsselbloem zei: ,,Bedrijven die daartegen vechten, voeren de verkeerde strijd.”

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) maakte duidelijk dat het niet de bedoeling is om bedrijven uit de Verenigde Staten te verjagen. ,,Hun investeringen zijn een belangrijke motor voor groei en werkgelegenheid.” De Duitse minister Wolfgang Schäuble vindt dat Vestager op de volgende ecofin, in oktober in Luxemburg, de Apple-zaak moet komen toelichten.

De Oostenrijker Hans Jörg Schelling zei dat de Oostenrijkse autoriteiten, evenals de Franse en Italiaanse, de zaak op de voet te volgen, in de hoop alsnog hun belastingdeel van de naar Ierland gesluisde Apple-winsten binnen te halen. Vestager meent dat dat mogelijk is, maar eerst zal het Europese Hof uitspraak moeten doen. Dat kan jaren duren.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven