Niet/beperkt geactualiseerd na 20 december 2012.

Europees Parlement tegen kandidatuur man voor topfunctie ECB

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdag de nominatie van een man voor een topfunctie bij de Europese Centrale Bank (ECB) afgewezen. Een nipte meerderheid uitte daarmee haar ongenoegen over het feit dat voor de belangrijke post geen vrouw is overwogen.

Eerder deze week stemde een parlementscommissie al tegen de kandidatuur van Yves Mersch, de topman van de Luxemburgse Centrale Bank. De afgevaardigden willen duidelijk maken dat zij de ,,systematische vooringenomenheid'' tegen vrouwen beu zijn. Het verzet is symbolisch. Het parlement kan de benoeming van Mersch door de EU-lidstaten niet tegenhouden.

Van de afgevaardigden stemden er 325 tegen, 300 voor en 49 onthielden zich. Het was een geheime stemming. Sommige tegenstanders benadrukten dat hun kritiek niet tegen Mersch persoonlijk is gericht.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool noemt het gedrag van de tegenstemmers onverantwoord. Ze keurt het af dat de ,,vrouwenkwestie'' zo hoog wordt gespeeld: ,,In deze crisistijd is het belangrijk dat de ECB op volle sterkte is. Daarnaast zit Mersch op de lijn van Nederland en Duitsland. Ook hij wil de Zuid-Europese landen onder druk houden door te gaan met de noodzakelijke hervormingen.''

Europees president Herman Van Rompuy had eerder deze week nog geprobeerd het parlement op andere gedachten te brengen. Hij verwees naar de belofte van de EU-lidstaten om meer vrouwen te gaan benoemen voor Europese topfuncties.

Mersch wil een van de zes directieleden worden in de 23-koppige raad van bestuur van de ECB, die alleen uit mannen bestaat. Critici spreken dan ook over een mannenbastion. Tot midden 2011 jaar zat er nog een vrouw in de directie.

Delen

enveloppe

Terug naar boven