Verkiezingen Europees Parlement 2014

In mei 2014 vonden er weer verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. De burgers van de EU konden hun stem uitbrengen op volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. In Nederland waren er 26 zetels te verdelen.

De verkiezingen werden in Nederland op 22 mei 2014 gehouden. Veel andere lidstaten gingen op zondag 25 mei naar de stembus. Aanvankelijk waren de verkiezingen voor juni gepland, maar een overgrote meerderheid van het Europees Parlement was voor vervroeging naar mei. De laatste stembus in Europa sloot op 25 mei om 23:00. Na dit tijdstip werden ook de eerste resultaten bekendgemaakt.

 
Homepage europeseverkiezingen.com

Doordat de verkiezingen in mei plaatsvonden, had het nieuwe parlement meer voorbereidingstijd voor de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie.

EuropeseVerkiezingen.com

De redactie van Europa-nu.nl heeft in samenwerking met Parlement.com een speciale website over de Europese verkiezingen in 2014 opgezet:

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Uitslagen EU en Nederland

De Nederlandse uitslagen hebben ten opzichte van 2009 nauwelijks veranderingen opgeleverd qua zetelverdeling onder de deelnemende partijen. D66 haalde met 15,4 procent de meeste stemmen en kreeg vier zetels. Toch werd het CDA met 15 procent van de stemmen de grootste partij (vijf zetels), vanwege een lijstverbinding met CU/SGP. Voor de eurosceptische PVV liepen de verkiezingen op een teleurstelling uit. De verwachte winst bleef uit en de partij kreeg vier zetels.

Op Europees niveau gaven burgers een duidelijk eurosceptisch geluid. Front National kreeg maar liefst 25 procent van de stemmen en werd daarmee de grootste partij in Frankrijk. In het Verenigd Koninkrijk boekte UKIP een grote overwinning.

2.

Achtergrond

Stemmen per land

Per land worden verkiezingen gehouden. In Nederland stemmen burgers op kandidaten van één van de partijen. Burgers van het ene land kunnen niet stemmen op kandidaten uit een ander land.

Zetelaantal

Er zijn in totaal 751 zetels te verdelen; 750 voor de 'gewone' Europarlementariërs en één voor de voorzitter. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement.

Europese partijvorming

De Europarlementariërs organiseren zich in fracties op basis van politieke scheidslijnen (zoals christendemocratisch, liberaal en sociaaldemocratisch). De indeling van EP-leden vindt dus niet plaats op grond van nationaliteit of land waarvoor ze gekozen zijn, maar enkel op basis van een gemeenschappelijke politieke voorkeur.

Bevoegdheden Europarlementariërs

Europarlementariërs zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken van het Europees Parlement.

In tegenstelling tot de Nederlandse Tweede Kamer kan het Europees Parlement niet worden ontbonden voor vervroegde verkiezingen.

3.

Verkiezingscampagnes

Vaststellen partijprogramma's

In het najaar van 2012 begonnen de politieke partijen op Europees niveau met het opstellen van de verkiezingsprogramma's. De Europese partijen, bestaande uit verschillende nationale politieke partijen, onderhandelden over gezamenlijke programma's waarmee ze de nationale verkiezingscampagnes in gaan. De definitieve programma's van de meeste partijen zijn in de eerste maanden van 2014 vastgesteld:

 

Partij

Verkiezingsprogramma

Opvallend is dat de grote politieke partijen deze verkiezingen voor het eerst in de geschiedenis een kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie naar voren hebben geschoven. De benoeming van de voorzitter van de Commissie moet door het Europees Parlement worden goedgekeurd, maar wie het zou worden was tot nog toe vooral een zaak van de lidstaten.

4.

De verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland

Europese Verkiezingen 22 mei 2014 - actie. reactie. impact.

Voor Nederland waren er 26 zetels te verdelen. Daar is in een korte campagne om gestreden. Ook is er een voorlichtingscampagne geweest om meer Nederlanders naar de stembus te krijgen. De opkomst lag in ons land in 2009 op 36,8 procent. Dat is een lichte daling ten opzicht van 2004, maar nog wel meer dan het absolute dieptepunt in 1999. Toen kwam nog geen 30 procent van de kiezers opdagen. In 2014 lag de opkomst op 37 procent.

5.

Meer informatie

6.

Bezoek ook

Delen

enveloppe

Terug naar boven