Verkiezingen Europees Parlement 2014

In mei 2014 zijn er weer verkiezingen voor het Europees Parlement. De burgers van de EU kunnen dan hun stem uitbrengen op wie hen in het Europees Parlement zal vertegenwoordigen. Europarlementariërs worden gekozen voor een termijn van vijf jaar. In Nederland zijn er 26 zetels te verdelen.

De verkiezingen worden in Nederland op 22 mei 2014 gehouden. Veel andere lidstaten gaan zondag 25 mei naar de stembus. Aanvankelijk waren de verkiezingen voor juni gepland, maar een overgrote meerderheid van het Europees Parlement was voor vervroeging naar mei.

 
Homepage europeseverkiezingen.com

Hierdoor krijgt het nieuwe parlement meer voorbereidingstijd op de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie. Ook kan de verschuiving van juni naar mei zorgen voor een hogere opkomst, omdat de oorspronkelijke verkiezingsdagen in het pinksterweekeinde lagen. Nog niet de helft van de kiezers bracht een stem uit in de afgelopen twee verkiezingen.

EuropeseVerkiezingen.com

De redactie van Europa-nu.nl heeft in samenwerking met Parlement.com een speciale website over de Europese verkiezingen in 2014 opgezet:

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Achtergrond

Stemmen per land

Per land worden verkiezingen gehouden. In Nederland stemmen burgers op kandidaten van één van de partijen. Burgers van het ene land kunnen niet stemmen op kandidaten uit een ander land.

Zetelaantal

Er zijn in totaal 751 zetels te verdelen; 750 'gewone' Europarlementariërs en één voorzitter.

Nederland heeft momenteel 26 zetels in het Europees Parlement. Voor de periode van 2014 tot 2019 blijven dat er 26.

Europese partijvorming

De Europarlementariërs organiseren zich in fracties op basis van politieke scheidslijnen (zoals christen-democratisch, liberaal en sociaal-democratisch). De vereniging van EP-leden vindt dus niet plaats op grond van nationaliteit of land waarvoor ze gekozen zijn, maar enkel op basis van een gemeenschappelijke politieke voorkeur.

Bevoegdheden Europarlementariërs

Europarlementariërs zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken van het Europees Parlement.

In tegenstelling tot de Nederlandse Tweede Kamer kan het Europees Parlement niet worden ontbonden voor vervroegde verkiezingen.

2.

Verkiezingscampagnes

Vaststellen partijprogramma's

In het najaar van 2012 begonnen de politieke partijen op Europees niveau met het opstellen van de verkiezingsprogramma's. De Europese partijen, bestaande uit verschillende nationale politieke partijen, onderhandelden over gezamenlijke programma's waarmee ze de nationale verkiezingscampagnes in gaan. De definitieve programma's van de meeste partijen zijn in de eerste maanden van 2014 vastgesteld:

 

Partij

Verkiezingsprogramma

Opvallend is dat de grote politieke partijen deze verkiezingen voor het eerst in de geschiedenis een kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie naar voren zullen schuiven. De benoeming van de voorzitter van de Commissie moet door het Europees Parlement worden goedgekeurd, maar wie het zou worden was tot nog toe vooral een zaak van de lidstaten.

Bevorderen opkomst

De EU en de nationale overheden voeren voor iedere verkiezingen campagne om mensen te overtuigen waarom ze voor de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten gaan stemmen. Dit is nodig omdat de opkomst voor de verkiezingen al jaren erg laag is, zowel in Nederland als in de EU in zijn geheel.

De opkomst voor de verkiezingen in 2009 lag in de Europese Unie op 43,1 procent, een daling van 1,3 procent ten opzichte van 2004.

3.

Voorspellingen over de uitslag

Over het algemeen wordt gedacht dat de meer eurosceptische partijen aan zowel de linker- en rechterkant van het politieke spectrum zullen winnen.

De grote vraag is in hoeverre 'gematigd links' hun enorme verlies van 2009 goed kan maken en of de rechtse partijen een klap krijgen omdat deze partijen vaak als meest schuldig aan de eurocrisis en de daarop ingezette harde bezuinigingen worden aangewezen.

De website pollwatch2014.eu presenteert in aanloop naar de verkiezingen wekelijks een voorspelling van de zetelverdeling per fractie in het Europees Parlement.

Invloed nationale factoren

Hierboven gaat het om algemene, Europese trends. Uit onderzoek blijkt echter dat verkiezingen voor het Europees Parlement vaak in het teken zijn komen te staan van nationale thema's en de vraag hoe de nationale partijen het in hun eigen land doen. Dit kan in sommige landen leiden tot uitslagen die heel anders zijn dan het beeld in de meeste andere Europese lidstaten.

4.

De verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland

Europese Verkiezingen 22 mei 2014 - actie. reactie. impact.

Voor Nederland zijn er 26 zetels te verdelen. Naar verwachting zal daar in een korte campagne om gestreden worden. Ook is er een voorlichtingscampagne gelanceerd om meer Nederlanders naar de stembus te krijgen. De opkomst lag in ons land in 2009 op 36,8 procent. Dat is een lichte daling ten opzicht van 2004, maar nog wel meer dan het absolute dieptepunt in 1999. Toen kwam nog geen 30 procent van de kiezers opdagen.

5.

Meer informatie

6.

Bezoek ook

Delen

enveloppe

Terug naar boven