r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter
Niet/beperkt geactualiseerd na 17 juli 2012.

Martin Schulz opvolger Jerzy Buzek als voorzitter EP

Martin Schulz
Bron: Mettman

Martin Schulz, de voormalige partijvoorzitter van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), is op 17 januari 2012 verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Dit betekende het einde van het voorzitterschap van de Poolse christendemocraat Jerzy Buzek (EVP). De Duitser Martin Schulz neemt de tweede termijn van de zevende zittingsperiode van het Parlement voor zijn rekening tot de nieuwe verkiezingen in juli 2014.

De verkiezing van Martin Schulz als nieuwe voorzitter van het EP was niet onomstreden. De week voor zijn verkiezing was er vooral veel commentaar op Schulz vanuit andere, kleinere partijen binnen het Europees Parlement. Een stemming over een controversiële resolutie over Hongarije was omwille van de christendemocratische partij uitgesteld, zodat Schulz kon rekenen op de steun van de christendemocraten.

Delen

Inhoud

1.

Nieuwe voorzitter allesbehalve saai

Schulz is op 20 december 1955 geboren in Hehlrath, een plaats vlakbij Aken. Hij heeft gewerkt als boekhandelaar, voordat hij gemeenteraadslid werd in Würselen. Van 1987 tot 1998 was hij daar burgemeester.

De Europese carrière van Martin Schulz begon in 1994, toen hij lid werd van het Europees Parlement voor de Duitse partij SPD. Sinds de voorlaatste verkiezingen in 2004 is hij de partijvoorzitter van de Europese sociaaldemocraten. In deze fractie zit ook de Nederlandse PvdA. In totaal telt deze fractie 190 Europarlementariërs. Al in 1974 werd Schulz lid van de Duitse SPD en werd hij actief bij de Jusos (Jonge Socialisten).

Schulz staat erom bekend dat hij van zijn hart geen moordkuil maakt. Hij wekt daardoor regelmatig de woede op van andere politici en heeft de laatste jaren nogal wat opmerkingen moeten incasseren. Een opmerkelijk voorbeeld was de beschuldiging van racist aan het kamp van de PVV'er Barry Madlener in juli 2011. Schulz reageerde op de uitroep van Madlener dat Nederland "geen Poolse werklozen of Roemeense bedelaars wil onderhouden". Tegen Schulz werden hierop geen sancties ondernomen, tot grote ontevredenheid van Madlener. Dit was niet het enige incident waar harde woorden vielen. In 2003 werd Schulz uitgescholden door de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Deze vond Schulz perfect voor de rol van nazikampbewaarder in een oorlogsfilm.

Vanwege zijn opvliegende karakter is niet iedereen overtuigd van de voorzitterskwaliteiten van Schulz. Immers, een voorzitter moet in alle omstandigheden boven de partijen staan en zijn mening voor zich kunnen houden. Tegelijkerheid heeft Schulz wel degelijk voordelen als nieuwe voorzitter; vanwege zijn lange lidmaatschap van het EP heeft hij veel ervaring in de besluitvormingsprocessen van het EP. 

In februari 2012 sprak Schulz zich duidelijk uit tegen het PVV-meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen. Volgens Schulz druist de oproep van de PVV om te klagen over werknemers uit Midden- en Oost-Europa in tegen de Europese waarden. De voorzitter was het niet eens met premier Rutte, die aangaf dat het meldpunt geen initiatief was van de regering. Schulz vond dat Rutte op twee borden tegelijk speelde, aangezien hij in Nederland de PVV te vriend houdt maar zich in Europa afzijdig houdt over het meldpunt.

2.

Opvolger van Jerzy Buzek

Sinds 14 juli 2009 was Jerzy Buzek (EVP) de voorzitter van het Europees Parlement, als opvolger van de Duitse Hans-Gert Pöttering (EVP). Jerzy Buzek (1938) is geboren in Polen en was daar in 1997-2001 minister-president. Buzek is lid van het Burgerforum, een Poolse centrumrechtse partij, die in het Europees Parlement is aangesloten bij de christendemocratische fractie. 

Toen Buzek in 2009 werd verkozen tot voorzitter, kreeg hij 555 van de 644 uitgebrachte stemmen: de grootste meerderheid voor een voorzitter van het EP sinds 1979. Onder de Polen was Buzek erg populair toen hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen van het EP. Hij kreeg de meeste stemmen van alle kandidaten. Zijn betrokkenheid en zijn vakbekwaamheid worden veelvuldig geprezen. Zo werd hij uitgeroepen tot 'Europarlementariër van het jaar 2006' in de categorie wetenschappelijk onderzoek en technologie. Deze onderscheiding wordt toegekend door het in Brussel verschijnende 'Parliament Magazine'. Bovendien was hij winnaar van de prijs van Poolse ingenieurs: 'Witte steenkool 2006'. 

Onder leiding van Buzek trad het Verdrag van Lissabon in werking. Dit Verdrag betekende meer zeggenschap voor het Parlement. Buzek werd door de Europarlementariërs gezien als een goede voorzitter; hij is vriendelijk, geduldig en heeft gevoel voor humor. Daarnaast verstuurde hij aanzienlijk minder persberichten dan zijn voorganger - een verademing voor journalisten. Pöttering verstuurde er destijds zo'n vier per dag. Sinds januari 2012 is Buzek weer gewoon lid van het Europees Parlement.

3.

Voorzitterschap EP

Een vijfjarige zittingsperiode van het Europees Parlement kent twee voorzitters. De voorzitter geeft leiding aan alle activiteiten van het Parlement. De voorzitters worden gekozen door de leden van het Europees Parlement en dus komt het vaak voor dat de voorzitters een christendemocratische of sociaaldemocratische achtergrond hebben, omdat dat de twee grootste fracties zijn. Het is wel de bedoeling dat politieke stromingen elkaar afwisselen in één zittingsperiode, zoals nu gebeurde bij Buzek en Schulz.

4.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven