r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Laatste nieuws: 

Akkoord over veiliger sociaal netwerken

dinsdag 10 februari 2009, 12:42

Gewijzigd 13:37

BRUSSEL (ANP) - Op initiatief van de Europese Commissie hebben zeventien Europese internetbedrijven dinsdag een akkoord getekend om sociaal netwerken veiliger te maken voor jongeren onder de 18 jaar. Tot de ondertekenaars behoren Google/YouTube, Facebook, Hyves, Microsoft Europe en Yahoo!Europe.

Sociale netwerken genieten een sterk groeiende populariteit: 41,7 miljoen Europeanen gebruiken ze om met elkaar te communiceren op het internet. Naar verwachting is dat aantal in 2012 gegroeid tot 107,4 miljoen.

De dinsdag ondertekende overeenkomst heeft tot doel tieners te leren omgaan met potentiële risico's die ze online lopen, zoals pestgedrag of het prijsgeven van persoonlijke informatie.

De Europese Commissie heeft een videoclip over pesten via het internet gemaakt. Die clip zal worden vertoond op televisiezenders in heel Europa en zal ook op populaire internetsites te zien zijn.

Om jongeren beter te beschermen beloven de internetbedrijven een misbruikknop op hun sites te zetten. Daarmee kunnen gebruikers eenvoudig melding maken van ongepaste contacten of ongepast gedrag van andere gebruikers.

Daarnaast zorgen de bedrijven ervoor dat de volledige profielen en contactlijsten van gebruikers onder de achttien jaar automatisch als vertrouwelijk worden opgeslagen. Dat maakt het lastiger voor mensen met slechte bedoelingen om toegang te krijgen tot die gegevens.

Ook wordt het lastiger voor jonge kinderen om zich aan te melden voor sociale netwerken die zich richten op bezoekers van dertien jaar en ouder.

De netwerkbedrijven zullen de Europese Commissie inlichten over hun veiligheidsbeleid. Ze moeten ook aangeven hoe ze de maatregelen tegen april van dit jaar in de praktijk denken te brengen.

Volgens een Europees onderzoek uit 2008 is 54 procent van de Europese ouders bezorgd dat hun kind online kan worden gepest.

Delen

Terug naar boven