r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Laatste nieuws: 

Stage bij Europees Parlement Informatiebureau in Nederland

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Bedrijfsinformatie

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland in Nederland is de spreekbuis van het Europees Parlement (EP) in Nederland. Het EP is een internationale instelling en de enige rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging op Europees niveau. Dit maakt het EP tot een interessante internationale werkomgeving waar het publiek op de eerste plaats staat. Dit is zeker het geval op het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland in Den Haag. Het bureau is er om het EP en de Nederlandse Europarlementariërs een gezicht te geven in Nederland. Bovendien volgt het de Europese ontwikkelingen in Nederland en de wijze waarop daarvan in de Nederlandse media verslag wordt gedaan. Ten slotte verzorgt het contacten met het maatschappelijk middenveld en is het actief op het internet.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het volgende:

 • Interne communicatie: het maken van rapportages over de ontwikkelingen in Nederland ten behoeve van de ambtelijke diensten van het Europees Parlement, inclusief het Presidium.
 • Externe communicatie: persvoorlichting, organiseren van publieksbijeenkomsten, debatten, presentaties voor groepen, verspreiden van digitaal en schriftelijk voorlichtingsmateriaal, etc. Natuurlijk heeft het bureau ook een website (www.europeesparlement.nl) en laat het via de media regelmatig van zich horen.
 • Afgezien van de eigen website die grotendeels aan het Europees Parlement is gewijd, verzorgt het input voor enkele andere Europese websites. Eén daarvan is de site die u nu bezoekt: www.europa-nu.nl.
 • Interne communicatie: het volgen van nationale dag- en weekbladen op Europese onderwerpen; schrijven van analyses over de berichtgeving.
 • Onderhouden van contacten met andere overheidsinstellingen, met name Europese Commissie, Eerste en Tweede Kamer, regering, ministeries, maatschappelijke organisaties, NGO's en het bedrijfsleven.

2.

Taken

Je stage kan bestaan uit de volgende taken:  

 • Ten eerste ben je bezig met het dagelijkse nieuws: je helpt met het scannen van de dag- en weekbladen. Bovendien schrijf je dagelijks analyses in het Engels over de berichtgeving met betrekking tot het Europees Parlement. Indien nodig neem je persanalyses over speciale onderwerpen voor je rekening.
 • Ten tweede bestaat een belangrijk deel van je stage uit het werken aan de websites van het bureau. Dit houdt onder andere in het coördineren van de inhoud van de sites en het zelf redigeren van artikelen, alsmede het onderhouden van contacten met externe auteurs.
 • Ten derde ben je belast met het onderhouden van de contacten van het bureau op sociale mediasites. Zo ben je bezig met de informatievoorziening van de pagina's van het bureau op onder andere Facebook, YouTube en Twitter.
 • Verder help je mee met het leggen en onderhouden van contacten bij maatschappelijke organisaties, NGO's en dergelijke. Je organiseert studiebijeenkomsten en conferenties en je levert een bijdrage aan de activiteiten met betrekking tot de geschreven en audiovisuele media. Daarnaast ben je betrokken bij het ontwikkelen van projecten in samenspraak met partners. Indien nodig vervang je werknemers van het bureau.
 • Tot slot breng je een bezoek aan Straatsburg tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement, dat daar eenmaal per maand vergadert.

3.

Onbetaalde stages voor niet-afgestudeerden

Voor masterstudenten in de laatste fase van hun studie, met interesse in Europa, biedt het bureau stages aan van vier maanden:

 • januari t/m april
 • mei t/m augustus
 • september t/m december

Verder geldt het volgende:

 • aanmelding: vijf maanden voor aanvang van de stage door middel van een brief aan het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland;
 • standplaats: Den Haag
 • werktijden: fulltime
 • bezoldiging: geen. Wèl krijg je één keer een reis naar en verblijf in Straatsburg aangeboden, tijdens een van de zittingsweken van het Europees Parlement.

4.

Betaalde stages ("Schuman-stages") voor afgestudeerden

Het Europees Parlement biedt pas afgestudeerden bezoldigde stages aan, de zogenoemde stages met een Schuman-beurs. Deze stages van vijf maanden kennen vaste begindata, inschrijftermijnen en toelatingscriteria en ze worden centraal geadministreerd in Brussel. Er zijn twee soorten stages: de Schuman-stage "algemene optie" en de "journalistieke optie". Ook het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland in Nederland heeft regelmatig mogelijkheden voor Schuman-stagiairs.

Voor deze stagiairs gelden stageperioden van vijf maanden: van oktober t/m februari of van maart t/m juli.

5.

Profiel student

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland zoekt:

 • voor de onbetaalde stage een vergevorderde masterstudent;
 • voor de betaalde stage (Schuman) een pas afgestudeerde student.

Voor beide stages geldt:

 • iemand die van aanpakken weet en praktisch is ingesteld;
 • iemand met een goede beheersing van het Nederlands;
 • iemand die over een goede talenkennis (met name Engels en/of Frans) beschikt;
 • iemand die over relevante extracurriculaire ervaring beschikt;
 • iemand met een aantoonbare interesse in internationale politiek die beschikt over analytische vaardigheden;
 • iemand die ruime sociale vaardigheden heeft alsmede een collegiale houding;
 • iemand die beschikt over goede pc-vaardigheden (Word, Excel, Powerpoint, etc.);
 • iemand die vertrouwd is met sociale media.

6.

Meer informatie?

Meer informatie kun je vragen bij:

Brigitte Kimman

Europees Parlement Informatiebureau in Nederland

Mauritskade 35

2514 HD Den Haag

Tel : 070 313 54 00

Email: brigitte.kimman@europarl.europa.eu

7.

Interesse?

Stuur een brief met CV ter attentie van de heer Sjerp van der Vaart naar epdenhaag@europarl.europa.eu  

8.

Persstage

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland biedt ook een persstage aan.

9.

Stageplaats bij het Europees Parlement in Brussel

Wil je je kansen op een stageplaats vergroten en heb je belangstelling om naar Brussel te gaan: registreer je dan voor de door jouw gewenste stageperiode op de website van het Europees Parlement.

Je krijgt dan mogelijk een aanbod vanuit een andere afdeling of DG van het Europees Parlement.

10.

Ervaringen

Hieronder lees je de ervaringen van een eerdere stagiaire bij het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland.

Ewout Rutgers

Mijn stage vond plaats in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni 2009. Daar moest flink wat werk voor verzet worden en als stagiair merkte ik dat mijn inzet daartoe optimaal werd benut. Naast de meer reguliere werkzaamheden als het opstellen van de dagelijkse digitale knipselkrant en het schrijven van de Press Reviews voor de verschillende voorlichtingsbureaus uit de andere Europese lidstaten, bestond mijn taak dan ook vooral uit het benaderen van Europarlementariërs voor lezingen en andere verkiezingsevenementen. Ook mocht ik als vertegenwoordiger van het Europees Parlement zelf een lezing geven en hielp ik zelfs na mijn stage nog met het geven van voorlichting over de Europese verkiezingen.

Wat mij buitengewoon aansprak in de stage, was de inhoudelijke dimensie van de werkzaamheden, in combinatie met de toch vrij uitgebreide bevoegdheden die je als stagiair van het Bureau Europees Parlement krijgt toegewezen. Ik had daardoor heel sterk het gevoel echt onderdeel uit te maken van het team van werknemers. Dit gevoel werd versterkt door de gezellige en open houding van mijn collega’s, die ervoor zorgde dat ik mij vrij snel thuis voelde bij het Haags Bureau. Het bijwonen van de plenaire sessie van het Europees Parlement in Straatsburg deed hieraan zeker geen afbraak, omdat ik met eigen ogen kon waarnemen hoe het er in de Europese praktijk aan toegaat.

Al met al heb ik dus veel aan deze stage gehad en heb ik mij in diverse opzichten kunnen ontplooien. Door het vele schrijven voor verschillende media heb ik een aardig portfolio weten op te bouwen. Ook was ik na de stage als geen ander op de hoogte van de actualiteiten op het gebied van de Europese integratie. Daarbij kwam nog eens dat ik in toenemende mate vertrouwd raakte met de kansen die online social media bieden voor de verspreiding van kennis in het algemeen en in het bijzonder over de Europese Unie. Ik kijk dus met een tevreden gevoel terug op mijn stageperiode: ik kon inhoudelijke kennis in de praktijk toepassen in een gezellige en ontspannen werksfeer en dat was een bijzonder nuttige ervaring.

Ewout Rutgers

Stagiair EP Den Haag: januari – april 2009

Jorieke van Leeuwen

"Op het moment dat ik aan mijn stage begon, begin mei 2007, was `Europa' eindelijk weer volop in het nieuws, nadat door Nederlandse politici ruim twee jaar (sinds het 'nee' van het referendum) over de EU was gezwegen. In de vier maanden die volgden heb ik van dichtbij kunnen meemaken hoe de Nederlandse regering uit die impasse probeerde te komen.

Het was heel bijzonder dat ik dezelfde staatssecretaris voor Europese Zaken, die ik 's ochtends nog in mijn persverslag had geciteerd, later die dag - voor een groep Europeanen van het eerste uur - uitleg hoorde geven over de inzet van de Nederlandse regering bij de onderhandelingen voor het wijzigingsverdrag. Spoeddebatten in de Tweede Kamer, boekpresentaties, expertmeetings en presentaties van wetenschappelijke rapporten: een stage bij het Europees Parlement Bureau Nederland blijkt je de mogelijkheid te bieden om bovenop de politieke actualiteit te zitten. Ook letterlijk trouwens; het uitzicht vanachter je bureau over de Hofvijver is in Den Haag niet te evenaren!

Wat betreft de vaardigheden die ik getraind heb, is het voor mij het meest waardevol geweest dat ik de kans heb gekregen om artikelen te schrijven voor een professionele en succesvolle website."

Jorieke van Leeuwen

Stagiaire EP Den Haag: mei - augustus 2007

Kim van Berlo

"Na een propedeuse geschiedenis koos ik voor de Bachelor Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Een goede keuze, maar ik miste af en toe de relatie met de praktijk. Een stage bij het Europees Parlement Bureau Nederland bood uitkomst. Vanaf de eerste dag zit je midden in Europa. Het bureau zit, samen met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie, in een mooi pand aan de Hofvijver. Dit is niet alleen een mooie locatie, maar ook praktisch, aangezien ik tijdens mijn stage af en toe naar de Tweede Kamer ging voor debatten over Europa.

Er werd van mij verwacht dat ik meedraaide met alle werkzaamheden die op het bureau op dat moment werden verricht. Mijn werkzaamheden bestonden onder andere uit het maken van de dagelijkse knipselkrant, het schrijven van politieke analyses, het organiseren van debatten en redactionele werkzaamheden voor de website Europa-nu.

Het bijhouden van een website was voor mij helemaal nieuw, maar bleek erg leuk. Je verdiept je in verschillende Europese onderwerpen en leert tegelijkertijd veel over communicatie en het gebruik van het medium internet. Op deze manier kon ik zelf een bijdrage leveren aan de informatieverstrekking over de Europese Unie.

Een van de hoogtepunten was het bezoek aan Straatsburg. Een paar dagen bij de plenaire zitting van het Europees Parlement gaven mij een betere indruk van hoe deze instelling werkt, dan een paar jaar studie!"

Kim van Berlo

Stagiaire EP Den Haag: januari - april 2006

11.

Website Europees Parlement Informatiebureau in Nederland

Delen

enveloppe

Terug naar boven