Kopen, huren en bestellen in de Europese Unie

Als burger van de Europese Unie hebt u enkele voordelen bij het aanschaffen van goederen in een ander EU-land. Zo kunt u bepaalde goederen (soms tot een bepaald maximum) vrij invoeren zonder invoerrechten of belasting te betalen en bent u als consument beter beschermd, bijvoorbeeld tegen misbruik door leveranciers.

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Inkopen en douane

Als inwoner van de Europese Unie gaat u vast weleens op reis naar een ander land binnen (óf buiten) de EU. In veel gevallen neemt u dan vanuit de vakantiebestemming producten als souvenir of 'financiële meevaller' mee terug naar huis. Afhankelijk van uw vakantieland bent u hierbij aan een aantal regels gebonden.

2.

Oneerlijke bedingen

Als consument of bedrijf bent u binnen de Europese Unie altijd beschermd tegen een oneerlijk beding (onredelijke bepaling) in de leveringsvoorwaarden bij de aanschaf van een product of dienst, zowel in uw eigen land als in een andere EU-lidstaat. Een beding is oneerlijk als de rechten van een consument te veel benadeeld worden ten opzichte van zijn plichten.

Voorbeeld van een oneerlijk beding: u koopt een strijkbout en de algemene voorwaarden van de verkoper sluiten iedere aansprakelijkheid uit wat betreft schade die door verborgen gebreken van het apparaat wordt veroorzaakt. Dat mag niet: als iemand een ondeugdelijk apparaat verkoopt is hij daarvoor verantwoordelijk.

Als consument kunt u kenbaar maken niet akkoord te gaan met een oneerlijk beding, maar u mag het ook negeren. Een consument wordt altijd het voordeel gegund als er twijfel bestaat over de oneerlijkheid van een beding. Dat komt omdat de regel is dat een beding in een contract in duidelijke taal moet zijn opgeschreven en geen twijfels mag oproepen.

3.

Online winkelen

Onder online winkelen verstaat men het via internet doen van aankopen op afstand. Steeds meer consumenten in de Europese Unie winkelen online. Van de Nederlandse internetgebruikers winkelt bijna zeventig procent online, volgens cijfers van Eurostat uit 2013. Dat is boven het EU-gemiddelde van zestig procent. Koplopers in de Unie zijn Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden. Dit vraagt om duidelijke Europese regels, want internetaankopen worden soms gedaan bij webwinkels uit andere lidstaten.

4.

Eén betaalmarkt

In 2008 is er in de eurozone ook gestart met de introductie van één geïntegreerde Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Het streven was om per 1 februari 2014 alle landen in de eurozone hierin te laten werken. Op den duur zal dit worden uitgebreid naar de hele Europese Unie. Een direct gevolg is dat het onderscheid tussen nationale en internationale betalingen zal verdwijnen. Hierdoor wordt betalen over de nationale grens en binnen Europa makkelijker en goedkoper.

Omdat de invoering van SEPA in veel EU-landen erg langzaam verliep, heeft Europees commissaris Michel Barnier een overgangsperiode van zes maanden ingesteld, waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen. Formeel gezien blijft echter de deadline van 1 februari 2014 staan.

5.

Meer informatie

Delen

enveloppe

Terug naar boven