Laatste nieuws: 

Europees Unitair Links/Noords Groen Links (GUE/NGL)

Logo Europees Unitair Links/Noords Groen Links

Deze fractie in het Europees Parlement bestaat hoofdzakelijk uit partijen met een (soms voormalige) communistische achtergrond, zoals de Duitse partij Die Linke, de Griekse en Tsjechische communisten. De SP heeft zich hierbij ook aangesloten, evenals de onafhankelijke Europarlementariër Kartika Liotard. Ook het Ierse Sinn Féin is lid van deze fractie, ook al is deze partij op dit moment niet vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Positie

EUL/NGL telt 35 leden afkomstig uit 13 lidstaten en zet zich in voor een sociaal Europa, met volledige werkgelegenheid, een gemeenschappelijk stelsel van sociale zekerheid en gelijke rechten voor alle burgers. Verder moet er aandacht zijn voor het milieu. Een neo-liberale koers van Europa wordt afgewezen.

De Europese Unie moet gebaseerd zijn op solidariteit en samenwerking, zowel tussen sterkere en zwakkere landen, als tussen de burgers van Europa. De democratische structuren moeten worden versterkt.

In tegenstelling tot enkele andere fracties heeft GUE/NGL geen partijorganisatie.

2.

Historische ontwikkeling

In 1989 ontstond het Europees Unitair Links samenwerkingsverband in het Europees Parlement. Enige tijd maakten de Italiaanse communisten hier deel van uit, maar zij stapten later over naar de socialistische fractie. In 1994 kwam er een fractie van Verenigd Links Europa, met daarin onder meer de Franse, Griekse en Portugese communisten.

Na de uitbreiding van de Unie met de Noordse landen in 1995 werd de fractie uitgebreid met linkse partijen uit Zweden en Finland. In 1998 kreeg de fractie de naam EUL/NGL.

3.

Nederlandse leden

4.

Meer informatie

 

Delen

enveloppe

Terug naar boven