Groenen/Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA)

Logo Groenen/Europese Vrije Alliantie

In De Groenen/Europese Vrije Alliantie (EVA) werken sinds 1999 Groenen en regionale groeperingen ('vertegenwoordigers van statenloze naties') uit verschillende Europese landen met elkaar samen. GroenLinks is aangesloten bij de Groenen/EVA, net als de Fryske Nasjonale Partij (FNP).

Uit het buitenland zijn namens De Groenen partijen als het Duitse Bündnis 90/Die Grünen en het Belgische Groen! en Ecolo aangesloten bij De Groenen/EVA.

Bij de EVA zijn behalve de FNP partijen aangesloten als:

  • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en Unitat Catalana (UC) (Catalonië, Spanje)
  • Union für Südtirol (Zuid-Tirol, Italië)

De Duitser Daniel Cohn-Bendit en de Duitse Rebecca Harms zijn duo-voorzitter van de Groenen/EVA-groep in het Europees Parlement.

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Positie

Groenen/EVA behoort met 58 leden afkomstig uit 15 lidstaten tot de kleinere fracties van het Europees Parlement. Groenen/EVA streeft naar een samenleving waarin fundamentele mensenrechten en zorg voor de leefomgeving centraal staan. Het gaat daarbij onder meer om: recht op ontplooiing, veiligheid, gezondheid, onderwijs, cultuur en een hoge kwaliteit van het leven.

2.

Historische ontwikkeling

De Groenen/EVA ontstond in juli 1999 door een samengaan van twee afzonderlijke groepen.

Inmiddels is er in februari 2004 door 32 groene partijen uit 29 landen, waaronder GroenLinks, een Europese Groene Partij opgericht.

 

3.

Nederlandse leden (3)

4.

Meer informatie

 

Delen

enveloppe

Terug naar boven