Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (fractie) (ALDE)

Logo Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) is de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa, die zijn verenigd in de ALDE Partij. Zowel de VVD als D66 zijn aangesloten bij de ALDE, evenals bijvoorbeeld de Belgische Open VLD, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Franse Mouvement Démocrate. De Belg Guy Verhofstadt is voorzitter van de ALDE-groep in het Europees Parlement (EP).

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Positie

ALDE is met 67 EP-leden uit 21 landen de vierde politieke fractie. De fractie staat voor een gezamenlijke Europese politiek, waarin persoonlijke vrijheden, tolerantie, respect voor diversiteit, vrij ondernemerschap, sociale solidariteit en zorg voor milieu kernwaarden zijn. ALDE steunt de hervorming van de instituties van de EU, om de Unie zo transparanter, slagvaardiger en democratischer te maken.

2.

Historische ontwikkeling

Tot juli 2004 waren de Europese liberaal-democraten verenigd in de fractie Europese Liberale en Democratische Partij (ELDR). De huidige ALDE-fractie bestaat voor het grootste gedeelte uit leden van de ALDE-partij, aangevuld met onder andere de Franse Mouvement Démocrate en onafhankelijke Europarlementariërs.

3.

Nederlandse leden (7)

4.

Meer informatie

 

Delen

enveloppe

Terug naar boven