Laatste nieuws: 

Fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D)

Logo Socialisten en Democraten in het Europees Parlement

In het Europees Parlement bestaat sinds juli 2009 de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). De fractie is ontstaan na een overeenkomst tussen de Partij van de Europese Sociaal-Democraten (PES), die verschillende sociaaldemocratische partijen uit Europa verenigt, en de Italiaanse Democratische Partij. De PvdA is bij de S&D aangesloten, evenals bijvoorbeeld de Duitse SPD, de Britse Labour Party en de Spaanse PSOE. De Italiaan  Gianni Pittella is voorzitter van de S&D fractie.

De S&D zet zich in voor een sociaal Europa, met speciale aandacht voor de werkgelegenheid. Daarnaast zijn speerpunten het milieubeleid en vrijheid, veiligheid en recht.

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Positie

De fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) heeft 191 leden afkomstig uit alle lidstaten, en is daarmee de op een na grootste fractie in het Europees Parlement. De fractie werkt aan verbetering van leef- en werkomstandigheden voor alle burgers, met gelijke kansen voor iedereen. Groei en het streven naar meer werkgelegenheid moeten centraal staan in het economische beleid. Een schoon milieu moet worden bevorderd door invoering van het principe 'de vervuiler betaalt'.

Andere belangrijke punten zijn: voedselveiligheid, een open, gezamenlijke markt voor alle lidstaten, internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme en vrijwaring van elke vorm van discriminatie.

De S&D fractie is gelieerd aan de Partij van Europese Sociaaldemocraten (PES)

2.

Historische ontwikkeling

Sinds 1953 bestaat er een sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (en zijn voorlopers). De eerste fractievoorzitter was de Fransman Guy Mollet.

Onder zijn opvolgers bevonden zich diverse ex-ministers, zoals de Duitse Käte Strobel, die minister was in het kabinet-Brandt, en de Fransman Jean-Pierre Cot, die minister van ontwikkelingssamenwerking was ten tijde van Mitterand.

 

3.

Nederlandse leden (3)

4.

Meer informatie

 

Delen

enveloppe

Terug naar boven