Fractie Europese Volkspartij (EVP)

EVP-fractie 2010 logo

De EVP-fractie is de fractie van christendemocratische en aanverwante (conservatieve) stromingen in het Europees Parlement, waarvan de meeste partijen zijn aangesloten bij de EVP. Partijen die deeluitmaken van de EVP-fractie zijn onder andere het CDA, de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) en de Christlich-Soziale Union in Beieren (CSU) uit Duitsland, het Franse UMP en het Italiaanse Il Popolo della Libertà.

De Fransman Joseph Daul is fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.

Delen

enveloppe

Inhoud

1.

Positie

Met 275 EP-leden uit 27 van de 28 lidstaten van de EU speelt deze grootste fractie een belangrijke rol in het Europese politieke landschap. Vanuit een bredere politieke context bezien, bekleden een aantal leden afkomstig uit partijen die binnen deze fractie opereren, de functie van premier binnen de EU. Ook de voorzitter van de Europese Commissie is afkomstig uit deze politieke groep.

De EVP-fractie is gelieerd aan de EVP-partij.

2.

Historische ontwikkeling

De EVP-fractie is in 1953 opgericht onder de naam 'Christendemocratische fractie'. In 1979 werd de naam van de fractie veranderd in Europese Volkspartij. Deze christendemocratische partij is in 1976 opgericht. Tot 2009 heette de partij Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP/ED), maar de ED werd na de Europese verkiezingen van 2009 ontbonden. De Britse Conservatieven, tot dat moment lid van de ED, vormden met andere partijen de anti-federalistische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). De EVP ziet zichzelf als politieke erfgenaam van belangrijke Europese politici uit de jaren '50 als Robert Schuman en Konrad Adenauer.

 

3.

Nederlandse leden (5)

4.

Meer informatie

 

Delen

enveloppe

Terug naar boven