r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Afrikaanse Unie

Logo Afrikaanse Unie

In 2002 is de Afrikaanse Unie (AU) in Durban, Zuid Afrika opgericht als intergouvernementele organisatie. Momenteel zijn er 54 Afrikaanse landen bij aangesloten. Marokko is hierbij de grote afwezige als gevolg van het conflict dat bestaat over de status van de Westelijke Sahara. Het samenwerkingsverband is de opvolger van de gebrekkig functionerende Organisatie van Afrikaanse Eenheid uit 1963.

De Afrikaanse Unie bestaat uit zowel politieke als administratieve organen. Het belangrijkste beslissingsorgaan van de Unie is de halfjaarlijkse Algemene Vergadering op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders. Deze vergadering kent een jaarlijks roulerend voorzitterschap. De Unie heeft daarnaast ook een representatief orgaan, het Pan-Afrikaanse Parlement, dat bestaat uit 230 leden die worden benoemd door de nationale parlementen van de lidstaten. De huidige voorzitter van het Pan-Afrikaanse Parlement is de uit Tsjaad afkomstige Idriss Ndele Moussa.

Andere instellingen van de Unie zijn onder meer de Vrede en Veiligheidsraad (vergelijkbaar met de VN Veiligheidsraad), de Commissie van Permanente Vertegenwoordigers (vergelijkbaar met het Coreper van de Europese Unie), de Raad voor Economische, Sociale en Culturele Zaken, en diverse adviesgevende burgerforums. Het Secretariaat van de Afrikaanse Unie, en daarmee het administratieve centrum van de organisatie, bevindt zich in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba.

Doelstellingen

De doelstellingen van de Afrikaanse Unie bestaan uit het bevorderen van de socio-economische ontwikkeling en integratie van het Afrikaanse continent, het wereldwijd uitdragen en verdedigen van gemeenschappelijke Afrikaanse standpunten en belangen, het tot stand brengen van vrede en veiligheid op het Afrikaanse continent, en het stimuleren van democratie, goed bestuur en respect voor de mensenrechten.

Het uiteindelijke doel van de Afrikaanse Unie is de transformatie naar een Verenigde Staten van Afrika, een federale staat naar Amerikaans model. Plannen voor het instellen van een Unie-regering werden in 2007 echter tegengehouden door een coalitie van Zuid-Afrikaanse staten.

Activiteiten

Al vrij snel na de oprichting in 2002 blijkt de Afrikaanse Unie veel efficiënter te zijn dan haar voorganger, de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Zo heeft de Afrikaanse Unie inmiddels een beperkte vredesmacht gestationeerd in Darfoer en Somalië, en is zij de belangrijkste bemiddelaar bij beide conflicten. Daarnaast is de Afrikaanse Unie actief op het gebied van AIDS-bestrijding en het aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen.

Relatie met EU

Begin 2016 tekenden de Afrikaanse Unie en de Europese Commissie een overeenkomst om de samenwerking tussen de organisaties te versterken en uitwisseling van personeel te intensiveren.

Lidstaten

Algerije - Angola - Arabische Democratische Republiek Sahara - Benin - Botswana - Burkina Faso - Burundi - Centraal Afrikaanse Republiek - Comoren - Congo-Brazzaville - Congo-Kinshasa - Djibouti - Egypte - Eritrea - Ethiopië - Equatoriaal-Guinea - Gabon - Gambia - Ghana - Guinee - Guinee-Bissau - Ivoorkust - Kaapverdië - Kameroen - Kenia - Lesotho - Liberia - Libië - Madagaskar - Malawi - Mali - Mauritanië - Mauritius - Mozambique - Namibië - Niger - Nigeria - Oeganda - Rwanda - Sao Tomé en Principe - Senegal - Seychellen - Sierra Leone - Somalië - Soedan - Swaziland - Tanzania - Togo - Tsjaad - Tunesië - Zambia - Zimbabwe - Zuid-Afrika - Zuid-Soedan

 

Delen

Terug naar boven